Recent

Author Topic: Xcode Command Line Tools 15 Breaks lldb (macOS Ventura 13.6/Sonoma 14.0 ARM64)  (Read 11214 times)

Joseph

  • New Member
  • *
  • Posts: 11
I'm facing the same problem as described in the first post of this thread.

However, I'm not sure I understood what the solution was, despite the enthusiastic messages following the commit quoted by Martin.

Have I missed something or has the problem just not been solved yet?

Martin_fr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 10005
  • Debugger - SynEdit - and more
    • wiki
Please confirm you are using Lazarus 3.0 or 3.2 (or 3.3 / 3.99 fixes/trunk)

Please post a log from your problem.

- Before starting the debugger, go to menu: View > Ide Internals > Debug Output
  Keep that window open.
- Start the debugger with F9

Once you get an error:
- copy (or screenshot) the text of the error.
- copy and attach the entire content of the "debug output" window.

Thanks.



I have not checked, if this thread is about a single problem, or if problems other than the initial have been added in the middle of the thread.
The initial problem should be fixed.

Joseph

  • New Member
  • *
  • Posts: 11
I posted here (https://forum.lazarus.freepascal.org/index.php/topic,67059.0.html) at first, but I'll past here the main info.

Context:

I have a compiled Delphi project that works as expected on a Windows. I'd like to use the source code to compile it for the Mac as well, but I'm at a sticking point. The project basically contains 6 .pas files and 1 .dpr file.

I have installed Lazarus (following the tutorial here
https://wiki.lazarus.freepascal.org/Installing_Lazarus_on_macOS), then FPC.

I then converted the Delphi project into a Lazarus project using the tool provided in Lazarus. It worked as expected (some modifications in the files and appearance of a .lpr as well as .lpi etc).

I then tried to compile the project. I've tried both "Compile" and "Clean up and Build", but both lead to the same errors after about 10/15 seconds of compilation:

- Error: -macosx_version_min has been renamed to -macos_version_min
- Error: linker: Undefined symbols for architecture x86_64:
- Error: linker: "WSRegisterBevel", referenced from:
- Error: ld: symbol(s) not found for architecture x86_64
- Error: Error while linking

I should point out that I've managed to compile and run simple hello world type programs without any problems.

I use:
- MacOS M1 Sonoma 14.4.1
- Lazarus 3.2
- FPC 3.2.2

I put in message.txt the output of the "Messages" window (since the "Debut Output" does not display anything?)

Martin_fr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 10005
  • Debugger - SynEdit - and more
    • wiki
I answered in the other thread. (As much as I know... )

I don't know why this thread was linked. This thread isn't related.
Your problem is about compiling (probably incorrect project setup). This thread is about debugging (once compiling has succeeded).

Any way, never mind, but please back to the original thread.

Joseph

  • New Member
  • *
  • Posts: 11
Ok, I'll go see it. thanks!

 

TinyPortal © 2005-2018