Recent

Author Topic: Change the form name issue  (Read 3474 times)

jlinux

  • New Member
  • *
  • Posts: 13
Change the form name issue
« on: April 10, 2024, 07:00:38 pm »
I tried to change the name of a form through the object inspector and also refactoring and none of the methods work properly.
For example, it didn't rename the names in the lpr and lfm files, as well as in all 12 units (4000+ code lines in total) that makes part of the project, so I went back to the old search and replace method on all files.
But... it works on a simple project with just a couple of components on it, so looks like it don't like mediium/large projects!?
I followed this post which at the end states that there are some problems at this level, but this was in 2022.
https://forum.lazarus.freepascal.org/index.php/topic,58777.0.html
Does this issue still exist?
Lazarus 3.2, fcp 3.2.2

JuhaManninen

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4479
  • I like bugs.
Re: Change the form name issue
« Reply #1 on: April 10, 2024, 11:17:13 pm »
Nothing changed regarding this feature since 2022.
It should work through Object Inspector also in a big project. I guess your code has some fancy syntax which confuses the Codetools. FPC has added new syntax features but Codetools cannot handle it all yet.
Mostly Lazarus trunk and FPC 3.2 on Manjaro Linux 64-bit.

jlinux

  • New Member
  • *
  • Posts: 13
Re: Change the form name issue
« Reply #2 on: April 10, 2024, 11:50:07 pm »
Quote
Nothing changed regarding this feature since 2022
Ty by clarifying it.

Quote
I guess your code has some fancy syntax which confuses the Codetools
I don't know what a fancy syntax could be, since the parser doesn't complain, unless some packages/libs that I use like sdposerial, lnet, among others, have to do with this.

Anyway, it's not a big problem to change just one name spread across all the files because it took less than a minute.

ty

jlinux

  • New Member
  • *
  • Posts: 13
Re: Change the form name issue
« Reply #3 on: April 14, 2024, 06:56:44 am »
Quote
FPC has added new syntax features but Codetools cannot handle it all yet.

In this regard, I forgot to mention that my code is mostly almost the same as what I would write for Turbo Pascal, so no new "Fancy things".

 

TinyPortal © 2005-2018