Recent

Author Topic: Switching between GDB & fpdebug  (Read 359 times)

J-G

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 884
Switching between GDB & fpdebug
« on: May 13, 2022, 11:50:13 am »
Having found Martin_fr's explanation about which DWARF to use and noting that it is possible to switch between these two I've looked at [Project][Options] and can see the DWARF Varieties listed along with 'automatic' & 'stabs' but no 'GDB'.

'auto' & 'stabs' both cause the 'Which DWARF' dialogue to appear so are obviously not 'alias' for GDB so how do I select GDB ?

I only want to do so to test a short new project which is refusing to compile rather than as a need to use older code.

FPC 3.0.0 - Lazarus 1.6 &
FPC 3.2.2  - Lazarus 2.2.0 
Win 7 Ult 64

wp

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10044
Re: Switching between GDB & fpdebug
« Reply #1 on: May 13, 2022, 11:56:40 am »
The debugger selection is in "Tools" > "Options" > "Debugger" > "Debugger backend". Just select the debugger from the combo box at the very top; it should list the items "FpDebug [...]" and "Gdb [...]" by default.

Martin_fr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 8260
  • Debugger - SynEdit - and more
    • wiki
Re: Switching between GDB & fpdebug
« Reply #2 on: May 13, 2022, 12:41:04 pm »
"DWARF" and "Stabs" are like ".doc" and ".odt" ...

And FpDebug vs GDB (vs LLDB) are like MS-Word vs Libre-Office-Writer....

One is the data (or to be exact: The name of the format in which the data is stored).
The other is the application that uses the data.

J-G

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 884
Re: Switching between GDB & fpdebug
« Reply #3 on: May 13, 2022, 02:04:02 pm »
Thanks WP & Martin_fr   -   understood on both counts.

Whether I will ever need to go back to GBD is moot but I have now proved that it has nothing to do with the TPointF problem that raised the question!
FPC 3.0.0 - Lazarus 1.6 &
FPC 3.2.2  - Lazarus 2.2.0 
Win 7 Ult 64

 

TinyPortal © 2005-2018