Recent

Author Topic: [SOLVED] Strange problem win10 to raspi cross  (Read 553 times)

turronet

  • New Member
  • *
  • Posts: 19
[SOLVED] Strange problem win10 to raspi cross
« on: April 10, 2022, 05:43:57 pm »
Hi All,

I "successfully" setup a cross compiler from win10 64 to arm-linux, I transferred all the requested *.so files in the arm-linux lib path and compile process finishes without errors.
console apps run well once transferred to raspian,
my problem is with desktop apps, the app runs and it appears in the panel (form1), the  workspace miniature shows a window that actually isn't shown in the desktop. Any idea? I attached a screenshot.

Afterwards I installed lazarus directly in raspian but is so slow, quite unusable.

Regards
« Last Edit: April 11, 2022, 05:47:23 pm by turronet »

af0815

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 996
Re: Strange problem win10 to raspi cross
« Reply #1 on: April 10, 2022, 09:10:53 pm »
if you start the prg from a terminal, is a message shown ?

I am cross compiling from W10/64 towards raspbian, i have only seen such a problem, if the lpr have not autocreate the form.
regards
Andreas

marcov

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 10174
  • FPC developer.
Re: Strange problem win10 to raspi cross
« Reply #2 on: April 11, 2022, 09:53:03 am »
Did you start the job as a normal user, or as a privileged "pi"  user?

turronet

  • New Member
  • *
  • Posts: 19
Re: Strange problem win10 to raspi cross
« Reply #3 on: April 11, 2022, 02:57:26 pm »
if you start the prg from a terminal, is a message shown ?

I am cross compiling from W10/64 towards raspbian, i have only seen such a problem, if the lpr have not autocreate the form.

No messages launching ot from a terminal

Whatvdo You mean as lpr?

turronet

  • New Member
  • *
  • Posts: 19
Re: Strange problem win10 to raspi cross
« Reply #4 on: April 11, 2022, 02:58:08 pm »
Did you start the job as a normal user, or as a privileged "pi"  user?

As pi

marcov

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 10174
  • FPC developer.
Re: Strange problem win10 to raspi cross
« Reply #5 on: April 11, 2022, 03:33:43 pm »
Did you start the job as a normal user, or as a privileged "pi"  user?

As pi

Start it as the same user the graphics environment runs as (the one you use to login). (whoami on the cmdline)

turronet

  • New Member
  • *
  • Posts: 19
Re: Strange problem win10 to raspi cross
« Reply #6 on: April 11, 2022, 05:47:06 pm »
Hi All,

I flashed lite image then I added XFCE afterwards.
Flashing raspian os desktop fixed it.

probably something missing in the system, it's strange as ldd didn't report anything bad.

by the way, solved!

thanks

 

TinyPortal © 2005-2018