Recent

Author Topic: [SOLVED with workaroud]Lazarus under Ubuntu 20.04 works correctly only with sudo  (Read 9250 times)

Tommi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 198
Re: Lazarus under Ubuntu 20.04 works correctly only with sudo
« Reply #15 on: December 29, 2021, 10:24:13 pm »
SOLVED!!
The problem was reported here : https://forum.lazarus.freepascal.org/index.php?topic=51016.0

As suggested in that thread, the solution is adding:
Code: [Select]
export GTK_MODULES=gail:atk-bridge:appmenu-gtk-module
to
 ~/.profile

Just for reference, I had already done:
Code: [Select]
sudo apt-get install appmenu-gtk2-module



Pay attention to the fact that this bug afflicts Ubuntu 20.04 also.
« Last Edit: December 30, 2021, 11:33:03 am by Tommi »

dbannon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2021
    • tomboy-ng, a rewrite of the classic Tomboy
OK, while great your problem is solved Tommi, its really, really not a good solution.

End users are not going to cope with install instructions that start with "vim ~/.profile......"

Tracing back it appears it is a Cinnamon (and OpenBox) issue, or, perhaps any GTK using desktop that is not Gnome, XFCe, Mate ?  And maybe needs to be reported to Cinnamon ?

Back when we discussed this last time, I tested a lot of desktop/distro combinations but not Cinnamon on Ubuntu. Ubuntu disregard bug reports that are not confirmed so its probably a very good idea that a number of us test this (ie a U2004 Cinnamon in a VM) and back up Tommi's report if we also observe this problem.

Otherwise, Lazarus app end users on Cinnamon are not going to be happy ...

Alternatively, we find a way to make that dbus service config a dependency.  :(

Davo

Lazarus 2, Linux (and reluctantly Win10, OSX)
My Project - https://github.com/tomboy-notes/tomboy-ng

dbannon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2021
    • tomboy-ng, a rewrite of the classic Tomboy
Tommi, I would like to try and replicate your problem but unsure what exact distro you are using. From what I can find, Cinnamon is not an official flavour of Ubuntu, so I am guessing your did one of 

* Downloaded something from https://ubuntucinnamon.org ?

* Installed an official flavour and then added Cinnamon to it ?

(In either case its possible you did not get a system quite as well tested as official ones)

Anyway, which model did you use of did you find another way ?  If it was the official flavour and add Cinnamon, which one did you start from please ?

Davo
Lazarus 2, Linux (and reluctantly Win10, OSX)
My Project - https://github.com/tomboy-notes/tomboy-ng

Tommi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 198
Hi,
This is the link where I downloaded Ubuntu:

https://releases.ubuntu.com/20.04.3/ubuntu-20.04.3-desktop-amd64.iso

After installation, (all defaults with "erase entire disk" option), I installed Cinnamon doing this:

Code: [Select]
sudo apt install cinnamon-desktop-environment

dbannon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2021
    • tomboy-ng, a rewrite of the classic Tomboy
Hmm, OK, I replicated that but not your problem Tommi. A GTK2 Lazarus app starts up more or less instantaneously.

So, more questions, did you remove the Gnome Shell Desktop that came with the original install ?  I have not but might give it a try. I'd consider it a risky thing to do.

Obviously, you did reboot (not just logout to select the different desktop) after installing Cinnamon ?

Be interesting to see if you experience this problem in a VM, interested in using Virtual Box ?  Reason I ask is I can only do software rendering in the VM and Cinnamon complains, maybe (but v unlikely) significant.

Unless someone else can reproduce this issue, I think there is little point in reporting it to Ubuntu, they don't really care about Cinnamon because its not one of their official flavours and its not reproducible, does not sound like the sort of thing they will get excited about.

Davo



Lazarus 2, Linux (and reluctantly Win10, OSX)
My Project - https://github.com/tomboy-notes/tomboy-ng

Tommi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 198
Hmm, OK, I replicated that but not your problem Tommi. A GTK2 Lazarus app starts up more or less instantaneously.

So, more questions, did you remove the Gnome Shell Desktop that came with the original install ?  I have not but might give it a try. I'd consider it a risky thing to do.

Obviously, you did reboot (not just logout to select the different desktop) after installing Cinnamon ?

Be interesting to see if you experience this problem in a VM, interested in using Virtual Box ?  Reason I ask is I can only do software rendering in the VM and Cinnamon complains, maybe (but v unlikely) significant.

Unless someone else can reproduce this issue, I think there is little point in reporting it to Ubuntu, they don't really care about Cinnamon because its not one of their official flavours and its not reproducible, does not sound like the sort of thing they will get excited about.

Davo

Hi,
I didn't remove the Gnome Shell Desktop, and the hardware is real. A thing that I did was installing VMware (VMware-Player-Full-16.2.0-18760230.x86_64.bundle). May be that install script of vmware changed some configuration file. I don't know.

dbannon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2021
    • tomboy-ng, a rewrite of the classic Tomboy
...
May be that install script of vmware changed some configuration file. I don't know.

No, does not seem likely does it ?  Lets see if anyone else can replicate ....

Davo
Lazarus 2, Linux (and reluctantly Win10, OSX)
My Project - https://github.com/tomboy-notes/tomboy-ng

 

TinyPortal © 2005-2018