Recent

Author Topic: Windows LazSerial - Disk Full error message  (Read 391 times)

CraigNZ

  • New Member
  • *
  • Posts: 34
Windows LazSerial - Disk Full error message
« on: April 19, 2021, 02:59:10 am »
When using LazSerial and I open a COM port in the IDE (w/debugging) it works with no error message.  But when I run the exe file (not in the IDE) and I open the port I get a "Disk Full" error message and the COM port is not opened.  If I disable the com port open I get no error message.  The port is "\\.\COM31".

Craig

trev

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1438
  • Former Delphi 1-7, 10.2 user
Lazarus 2.1 r65061 FPC 3.3.1 r49223 macOS 10.14.6 Xcode 11.3.1
Lazarus 2.1 r65070 FPC 3.3.1 r49223 macOS 11.2.3 aarch64 Xcode 12.4
Lazarus 2.1 r61574 FPC 3.3.1 r42318 FreeBSD 12.1 amd64 VMware VM
Lazarus 2.1 r61574 FPC 3.0.4 Ubuntu 20.04 Parallels VM
Lazarus 2.0.10 FPC 3.2.0 Win10 Parallels VM

CraigNZ

  • New Member
  • *
  • Posts: 34
Re: Windows LazSerial - Disk Full error message
« Reply #2 on: April 19, 2021, 06:54:50 am »
Thank you ..

Craig

CraigNZ

  • New Member
  • *
  • Posts: 34
Re: Windows LazSerial - Disk Full error message
« Reply #3 on: April 19, 2021, 08:59:29 am »
Looking at the explanation of the Disk Full message I feel there are two differences in my case:
a) I get the error when I open the port, not writing to it.  But I can see how the error Disk Full could account for many different types of serial port errors, but more importantly,

b) Why does it work when running in the IDE?  Seems like I would get the same error message.  Maybe the IDE handles the error differently?  When in the IDE the port does open and I can use it (receive data on the com port).  But outside of the IDE I get the error and the port does not open.

Craig

trev

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1438
  • Former Delphi 1-7, 10.2 user
Re: Windows LazSerial - Disk Full error message
« Reply #4 on: April 19, 2021, 09:19:00 am »
When something works in one context but doesn't in another, I always suspect an uninitialised variable or some other bug in my code. Sorry I can't be more specific.
Lazarus 2.1 r65061 FPC 3.3.1 r49223 macOS 10.14.6 Xcode 11.3.1
Lazarus 2.1 r65070 FPC 3.3.1 r49223 macOS 11.2.3 aarch64 Xcode 12.4
Lazarus 2.1 r61574 FPC 3.3.1 r42318 FreeBSD 12.1 amd64 VMware VM
Lazarus 2.1 r61574 FPC 3.0.4 Ubuntu 20.04 Parallels VM
Lazarus 2.0.10 FPC 3.2.0 Win10 Parallels VM

dseligo

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 231
Re: Windows LazSerial - Disk Full error message
« Reply #5 on: April 19, 2021, 09:35:02 am »
b) Why does it work when running in the IDE?  Seems like I would get the same error message.  Maybe the IDE handles the error differently?  When in the IDE the port does open and I can use it (receive data on the com port).  But outside of the IDE I get the error and the port does not open.
Do you run IDE as normal user or elevated?

CraigNZ

  • New Member
  • *
  • Posts: 34
Re: Windows LazSerial - Disk Full error message
« Reply #6 on: April 19, 2021, 10:04:38 pm »
Thank you to all who have replied.  I was running IDE 2.0.0 and the W32 version.  Last night I updated the IDE to 2.0.12 and the 64 bit version and now LazSerial is working both in/out of the IDE.  So problem was related to the IDE and the upgrade seems to have fixed it.

Craig

 

TinyPortal © 2005-2018