Recent

Author Topic: Cannot find clocale used by Lazarus  (Read 179 times)

bsilver

  • Newbie
  • Posts: 4
Cannot find clocale used by Lazarus
« on: October 19, 2020, 08:18:15 pm »
Brand new to Lazarus...and FPC, for that matter...but wanted to try learning the language, thought I'd give this a shot!

I installed Lazarus/FPC through MacPorts.

The first thing I tried doing when it completed was Tools -> Build Lazarus with Profile: Normal IDE

This failed with:

Build IDE: Exit code 2, Errors: 1, Warnings: 1
Warning: Recompiling clocale, checksum changed for /usr/local/lib/fpc/3.2.0/units/x86_64-darwin/rtl/sysutils.ppu {impl}
lazarus.pp(54,3) Fatal: Cannot find clocale used by Lazarus. Make sure all ppu files of a package are in its output directory. ppu in wrong directory=/opt/local/libexec/fpc/lib/fpc/3.2.0/units/x86_64-darwin/rtl-extra/clocale.ppu..

/opt/local/libexec/fpc/lib/fpc/3.2.0/units/x86_64-darwin/rtl-extra has a clocale.ppu and clocale.o, and the sysutils message says it has the wrong checksum so I don't know where it's looking for the authoritative checksum that it wants.

Lazarus version is 2.0.10, date 2020-08-11, x86_64-darwin-cocoa, FPC 3.2.0, date 2020/08/11, x86_64

Running on OS X 10.15.7

Is there a simple fix to this error message?
« Last Edit: October 19, 2020, 08:39:50 pm by bsilver »

Jonas Maebe

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 803
Re: Cannot find clocale used by Lazarus
« Reply #1 on: October 19, 2020, 08:41:55 pm »
It seems you have also installed FPC using the official installer, and Lazarus is trying to combine the units from that installation (under /usr/local) with the ones from the MacPorts installation (under /opt/local).

One solution could be to delete /usr/local/lib/fpc to get rid of the units put there by the official installer.

bsilver

  • Newbie
  • Posts: 4
Re: Cannot find clocale used by Lazarus
« Reply #2 on: October 19, 2020, 08:51:45 pm »
That was a simple fix! I must have tried an earlier install of FPC and forgotten about it. Removing that directory and re-running the recompile worked! Thanks!

 

TinyPortal © 2005-2018