Recent

Author Topic: New Widgetset  (Read 15655 times)

JuhaManninen

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3817
  • I like bugs.
Re: New Widgetset
« Reply #15 on: May 17, 2014, 11:29:32 am »
Anyway, the "Add - Set LCLWIdgetType" is not searchable !
We can NOT found it by typing "Widget" in Project-Option's SearchBox.

Good point. The Additions and Overrides GUI is extremely powerful but also very geeky. You are not the only one who is puzzled with it.
Earlier the IDE Macros had a different GUI. I feel we should make a separate GUI for them again.
Even now LCLWIdgetType gets a special treatment as it has its own menu item but it is not visible without clicking the "Add" button and indeed the filter cannot find it.
The logical solution would be to make another pane above the grid and put a GUI for adding IDE Macros, Custom and OutDir settings there.
The grid has other usability issues, too. It is difficult to tell wich "Stored in " section is selected initially when opening the window.

You seem to have energy now for studying Lazarus. Maybe you can look at ide/frames/Compiler_ModeMatrix.pas ?
« Last Edit: May 17, 2014, 02:21:14 pm by JuhaManninen »
Mostly Lazarus trunk on Manjaro Linux.

x2nie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 478
  • Impossible=I don't know the way
    • impossible is nothing - www.x2nie.com
Re: New Widgetset
« Reply #16 on: May 17, 2014, 01:39:41 pm »
Hi JuhaManninen,
it is my first time opening Compiler_Matrix.pas. I will learn this first, and see if I can improve it.


Anyway, my new widgetset is based on fpGUI, so it is clear that I must edit above file because my widgetset has choices of whether "X11 or GDI" too.



When you were logged in, you can see attachments.
Lazarus Trunk @ Windows7 64bit, XP 32bit, Debian under VirtualMachine

zeljko

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1144
    • http://wiki.lazarus.freepascal.org/User:Zeljan
Re: New Widgetset
« Reply #17 on: May 17, 2014, 02:10:11 pm »
Hi JuhaManninen,
it is my first time opening Compiler_Matrix.pas. I will learn this first, and see if I can improve it.


Anyway, my new widgetset is based on fpGUI, so it is clear that I must edit above file because my widgetset has choices of whether "X11 or GDI" too.
Why ? Should gdi ever work on linux or should X11 ever work on windows ? I don't think so, you should set that choices automatically inside widgetset without touching anything in lcl.

x2nie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 478
  • Impossible=I don't know the way
    • impossible is nothing - www.x2nie.com
Re: New Widgetset
« Reply #18 on: May 17, 2014, 02:39:48 pm »
Anyway, my new widgetset is based on fpGUI, so it is clear that I must edit above file because my widgetset has choices of whether "X11 or GDI" too.
Why ? Should gdi ever work on linux or should X11 ever work on windows ? I don't think so, you should set that choices automatically inside widgetset without touching anything in lcl.
Which "work" do you refer to?
Under the term of compile, I think we can cross compile GDI in Linux and X11 on Windows. That is this Project-Option configuration designed for.
While refering to Run, of course it will "not work".
When you were logged in, you can see attachments.
Lazarus Trunk @ Windows7 64bit, XP 32bit, Debian under VirtualMachine

Martin_fr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 6592
    • wiki
Re: New Widgetset
« Reply #19 on: May 17, 2014, 02:55:01 pm »
Maybe "Widgetset" should be added to the "Config and Target" page?

Rails

  • Guest
Re: New Widgetset
« Reply #20 on: May 17, 2014, 03:00:09 pm »
Maybe "Widgetset" should be added to the "Config and Target" page?

Yes, that would make much more sense than its current location.  8)

x2nie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 478
  • Impossible=I don't know the way
    • impossible is nothing - www.x2nie.com
Re: New Widgetset
« Reply #21 on: May 17, 2014, 03:06:29 pm »
Maybe "Widgetset" should be added to the "Config and Target" page?
Wait, Anyway, I think the issue is around the "not searchable", and it is occurred because several problem:
* TPopUp menu is not TWinControl, therefore all of popup's contents will be ignored. (I am working on fixing it)
* BMMAddPopupMenu is not populating it's contents until it being poped-up.
Give me more minutes, I will upload the patch
When you were logged in, you can see attachments.
Lazarus Trunk @ Windows7 64bit, XP 32bit, Debian under VirtualMachine

x2nie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 478
  • Impossible=I don't know the way
    • impossible is nothing - www.x2nie.com
Re: New Widgetset
« Reply #22 on: May 17, 2014, 03:13:18 pm »
Okay, here is patch of TMenu = searchable, for IDE options.


Edit:
I've post the patch here: http://bugs.freepascal.org/view.php?id=26178
« Last Edit: May 17, 2014, 03:54:05 pm by x2nie »
When you were logged in, you can see attachments.
Lazarus Trunk @ Windows7 64bit, XP 32bit, Debian under VirtualMachine

JuhaManninen

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3817
  • I like bugs.
Re: New Widgetset
« Reply #23 on: May 17, 2014, 07:20:38 pm »
Okay, here is patch of TMenu = searchable, for IDE options.

See my comments in the report. Your patch makes the usabilily worse and counter-intuitive. I know, designing an intuitive user interface is difficult but we must try.

I admire your energy, I would love to apply a patch from you so it will not get wasted. Just be careful with GUI usability issues. :)
Mostly Lazarus trunk on Manjaro Linux.

x2nie

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 478
  • Impossible=I don't know the way
    • impossible is nothing - www.x2nie.com
Re: New Widgetset
« Reply #24 on: May 18, 2014, 06:12:46 am »
See my comments in the report. Your patch makes the usabilily worse and counter-intuitive. I know, designing an intuitive user interface is difficult but we must try.
I think you want to say: "Let forget any usage of TPopupMenu inside the IDE Options / Project Option, because they are hidden somehow".
If so, I am agree.
The alternative of TPopupMenu is already, there:
1. TreeView. Eclipse IDE uses it in many "preference"
2. ListBox + Switch Button. Lazarus uses in Project Option: Form:
AutoCreateForm <-->AvailableForm
3 TextBox / Combobox. in Project Option Resources: Resource | Resource Type


All of above will be used together with current Matrix-Grid.


Is it you mean with "intuitive" ?
When you were logged in, you can see attachments.
Lazarus Trunk @ Windows7 64bit, XP 32bit, Debian under VirtualMachine

 

TinyPortal © 2005-2018