* * *

Author Topic: Lazarus trunk bug.  (Read 530 times)

stocki

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 126
Lazarus trunk bug.
« on: May 13, 2018, 03:48:20 pm »
fpc & lazarus trunk from now. Self-compiling the IDE win32/54 (optimized) leads to a not working IDE. States files bitmap.pas and bitmap.inc have the same name. IDE is blocking then.

Thaddy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5968
Re: Lazarus trunk bug.
« Reply #1 on: May 13, 2018, 05:46:06 pm »
Huh? I just compiled
Code: Bash  [Select]
  1. Free Pascal Compiler version 3.1.1-r38983 [2018/05/13] for arm
  2. Copyright (c) 1993-2018 by Florian Klaempfl and others
And Lazarus 57912 on arm-linux x86_64 linux and windows x86_64. No issues at all.
Maybe you missed a commit? (or I missed some..there have been 3 commits after this morning) That can always happen when building from trunk.
You also do not give any useful information and you should know better: fpc revision, laz revision, OS and platform. <grumpy, because you really know better... >:D >:D >:D>
« Last Edit: May 13, 2018, 06:10:29 pm by Thaddy »
recommends {$macro on}{$define Silly:=ObjFpc}

Fahmy Rofiq

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 62
Re: Lazarus trunk bug.
« Reply #2 on: May 19, 2018, 09:59:25 pm »
fpc & lazarus trunk from now. Self-compiling the IDE win32/54 (optimized) leads to a not working IDE. States files bitmap.pas and bitmap.inc have the same name. IDE is blocking then.
Confirmed here...
Lazarus 32bit rev.57975
FPC rev.39026
Window 10 64bit

Default setting for "Optimized IDE" result not working IDE, i change optimization level from -O3 to -O2 fixed this.
Lazarus Trunk, FPC Trunk

josh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 546
Re: Lazarus trunk bug.
« Reply #3 on: Today at 12:55:52 am »
Confirmed.
Just tried a fresh install of trunk on win32
Rebuild IDe as optimized, it rebuild but then IDE is broken.
If I just place a tbutton on form and compile, I get loads of duplicate file detected messages.
If I try to revert back to normal IDE I again get duplicate files popup, and thats stops the rebuild.

Development Installation Lazarus 1.3, FPC 2.7.1,Windows 7/8 32/64, OSX, *nix

Test Environment Lazarus & FPC Trunk on Windows and OSX (Cocoa Mainly on OSX). Testing also Crosscompile windows to OSX.. 
Any posts made from 2015 will be based on Lazarus Trunk.

ASerge

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 745
Re: Lazarus trunk bug.
« Reply #4 on: Today at 12:37:46 pm »
Confirmed.
Trunk 57974 x64.
Compile with -O3 make IDE broken. With -O2 work.

Thaddy

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5968
Re: Lazarus trunk bug.
« Reply #5 on: Today at 12:43:57 pm »
Which FPC version? I still can not reproduce this. Trunk laz and fpc today and today. As per my last answer. Not on Windows 10 (developer 10.1) nor on Linux.... (arm and x86_64).
Don't give half information.
« Last Edit: Today at 12:46:28 pm by Thaddy »
recommends {$macro on}{$define Silly:=ObjFpc}

ASerge

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 745
Re: Lazarus trunk bug.
« Reply #6 on: Today at 12:47:59 pm »
Which FPC version?
3.1.1, rev. 39024

Akira1364

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 339
Re: Lazarus trunk bug.
« Reply #7 on: Today at 10:10:54 pm »
This is definitely caused by loop unrolling now being enabled by default in FPC at O3. There's an issue with the unrolling itself currently that leads to invalid code being generated. You can leave O3 in the optimized IDE settings if you add OoNOLOOPUNROLL.
« Last Edit: Today at 10:13:31 pm by Akira1364 »

 

Recent

Get Lazarus at SourceForge.net. Fast, secure and Free Open Source software downloads Open Hub project report for Lazarus