* * *

Author Topic: [SOLVED] Lazarus color settings  (Read 410 times)

Adri

  • New member
  • *
  • Posts: 13
[SOLVED] Lazarus color settings
« on: August 12, 2017, 09:11:47 pm »
I played around with the option to change the used colors and have put some XML files in 'C:\Users\......\AppData\Local\lazarus\userschemes'. Basically this works fine and I can select the schemes, but (very annoying) when starting Lazarus it complains about 'Failed to load user-scheme file C:\Users\....\AppData\Local\lazarus\userschemes\molokai.theme.xml', for example (dots are replacing my profile name).
And when clicking 'OK' on this all other scheme files are reported missing too, hence, it is working!   %)
Anyone an idea where and how to fix this annoyance?   >:(
« Last Edit: August 16, 2017, 09:50:14 pm by Adri »

Handoko

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1401
  • My goal: build my own game engine using Lazarus
Re: Lazarus color settings
« Reply #1 on: August 12, 2017, 09:48:22 pm »
You should not played with the file directly. Instead, you can can try:
Lazarus main menu > Tools > Options > Editor > Display > Colors

Adri

  • New member
  • *
  • Posts: 13
Re: Lazarus color settings
« Reply #2 on: August 12, 2017, 10:23:18 pm »
@Handoko,

This woks fine (as written), but nevertheless the IDE complains about NOT finding these XML files upon starting. Most likely I did something wrong somewhere, but how to fix this?
« Last Edit: August 13, 2017, 11:58:01 am by Adri »

Adri

  • New member
  • *
  • Posts: 13
Lazarus color setting
« Reply #3 on: August 13, 2017, 01:29:08 pm »
[I also posted below question in 'Programming - General' section]

I played around with the option to change the used colors and have put some XML files in 'C:\Users\......\AppData\Local\lazarus\userschemes'. Basically this works fine and I can select the schemes, but (very annoying) when starting Lazarus it complains about 'Failed to load user-scheme file C:\Users\....\AppData\Local\lazarus\userschemes\molokai.theme.xml', for example (dots are replacing my profile name).
And when clicking 'OK' on this all other scheme files are reported missing too, hence, it is working!   %)
Anyone an idea where and how to fix this annoyance?   >:(

I am using Lazarus 1.6.4 and Windows10.

Martin_fr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 4315
    • wiki
Re: Lazarus color settings
« Reply #4 on: August 13, 2017, 05:38:57 pm »
Please don't cross/double post.

I merged both topics here. (so some of those messages were originally on the other board).

Martin_fr

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 4315
    • wiki
Re: Lazarus color settings
« Reply #5 on: August 13, 2017, 05:42:51 pm »
Maybe one of the files is broken?

Try moving all files out of the folder and ensure they are not in use in the IDE (that is, they are not the selected scheme).
Then put them back one by one.

Still it would be a bug, if one broken xml affects all others.

----------------------
You can also zip and attach the following
- your EditorOptions.xml
- the entire user schemes folder.

Then others can try to reproduce the issue.


Adri

  • New member
  • *
  • Posts: 13
Re: Lazarus color settings
« Reply #6 on: August 16, 2017, 09:49:01 pm »
@Martin_fr,  that was a splendid idea. By copying all XML files out of that directory and putting them back one-by-one I already found two complaining upon starting. And after permanent removal not any more. I'll test the last few and declare this issue already RESOLVED. Thank for the great idea!  ;D

 

Recent

Get Lazarus at SourceForge.net. Fast, secure and Free Open Source software downloads Open Hub project report for Lazarus