* * *

Author Topic: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8  (Read 12123 times)

JuhaManninen

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2913
  • I like bugs.
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #75 on: June 18, 2017, 11:47:05 am »
Personally I prefer the current behavior, its a dialog and it should always open and close on the same spot regardless of user actions. It is not a floating toolbar that it should intergrade with the applications layout.
Ok, that is a valid point, too. Maybe it should be one more option.
Anyway the code does not do what it is intended to do. I try to figure out later what happens there.
It will not affect Lazarus 1.8 though.

PeterX

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 208
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #76 on: June 18, 2017, 02:53:22 pm »
Pressing shift+f12 opens the dialog in the center of the screen.
But it remembers Width and Height. So Position is the only thing that gets lost.
usually using latest Lazarus release version
with Windows 10 at home
and Windows 7 on the job

JuhaManninen

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2913
  • I like bugs.
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #77 on: June 18, 2017, 03:31:40 pm »
Pressing shift+f12 opens the dialog in the center of the screen.
But it remembers Width and Height. So Position is the only thing that gets lost.
Actually it is a feature, not a bug.
Class TIDEDialogLayout has properties Width and Height but no Top and Left.
They should be added IMO, and maybe an option for restoring the position added.
If somebody makes a patch we can have it soon. Otherwise I can look at it later.

jc99

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 456
    • My private Site
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #78 on: June 18, 2017, 07:38:44 pm »
Speaking of the IDE-Macros, is it right that
$(ProjOutDir) as well as $Project(OutputDir) are pointing to the Units-Output Directory, and there is no macro pointing to the Directory of the executable-binary ?
In my Opinion one of them ($Project(OutputDir))should point to the directory of the executable.
Or is there a reason why there is no macro to the executable-directory ?
OS: Win XP x64, Win 7, Win 7 x64, Win 10, Win 10 x64, Suse Linux 13.2
Laz: 1.2 - 1.6.4, 1.8rc1
https://github.com/joecare99/public
'~|    /''
,_|oe \_,are

taazz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3818
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #79 on: June 18, 2017, 08:06:46 pm »
Speaking of the IDE-Macros, is it right that
$(ProjOutDir) as well as $Project(OutputDir) are pointing to the Units-Output Directory, and there is no macro pointing to the Directory of the executable-binary ?
In my Opinion one of them ($Project(OutputDir))should point to the directory of the executable.
Or is there a reason why there is no macro to the executable-directory ?
project is not the executable, and the project's output directory is the units output directory see attachment. I guess you are searching for the target's directory
Good judgement is the result of experience … Experience is the result of bad judgement.

OS : Windows 7 64 bit
Laz: Lazarus 1.4.4 FPC 2.6.4 i386-win32-win32/win64

PeterX

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 208
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #80 on: June 18, 2017, 10:50:55 pm »
Pressing shift+f12 opens the dialog in the center of the screen.
But it remembers Width and Height. So Position is the only thing that gets lost.
Actually it is a feature, not a bug.
Class TIDEDialogLayout has properties Width and Height but no Top and Left.
They should be added IMO, and maybe an option for restoring the position added.
If somebody makes a patch we can have it soon. Otherwise I can look at it later.

I would never have come across that, but yesterday + today I opened
most of the more than 100 dialog templates in my large project to check + repair.
So, because it was time consuming, always dragging this window to the right,
I would very much appreciate this feature enhancement ..  :)
usually using latest Lazarus release version
with Windows 10 at home
and Windows 7 on the job

jc99

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 456
    • My private Site
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #81 on: June 19, 2017, 12:43:12 am »
project is not the executable, and the project's output directory is the units output directory see attachment. I guess you are searching for the target's directory
Thanks that was the clue i needed
SOLUTION
But it's more complicated than I thought
I need $Path($(TargetFile))\$NameOnly($(TargetFile)).new to get the equivilent of ChangeFileExt
$(TargetFile)  is replaced by the full Target (incl.path & extension) (Thanks to Taazz for pointing me to the right direction
$Path($(TargetFile))  gives the path of the target
$NameOnly($(TargetFile)) gives the Name (without ext) of the target
$Name($(TargetFile)) would give the Name with extension of the target.
OS: Win XP x64, Win 7, Win 7 x64, Win 10, Win 10 x64, Suse Linux 13.2
Laz: 1.2 - 1.6.4, 1.8rc1
https://github.com/joecare99/public
'~|    /''
,_|oe \_,are

JuhaManninen

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2913
  • I like bugs.
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #82 on: June 20, 2017, 09:20:13 am »
As strange as it goes, when I copy something from Lazarus (1.8.0RC2 64 bit * Debian Jessie 64 bit) it adds a "sharp" symbol (#) in the end:
Code: Pascal  [Select]
  1. if not isLoaded then begin
  2.   WriteLnLog('DMusicTrack.Start','ERROR: Music is not loaded!');
  3.   exit;
  4. end;#
The symbol is not visible when pasted in Lazarus, but appears when pasting into other app.
Is it related to this issue?
 https://bugs.freepascal.org/view.php?id=21453
Can you copy/paste between 2 Lazarus instances?
Please see also:
  http://forum.lazarus-ide.org/index.php/topic,37097.msg248196.html#msg248196
What happens if you build Lazarus with GTK_REMOVE_CLIPBOARD_NULL?

ps

  • New member
  • *
  • Posts: 32
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #83 on: June 20, 2017, 10:30:23 pm »
Mac OS X:
  10.5 to 10.12, LCL only 32bit, non LCL apps can be 64bit.
This is end of macOS support? "From January next year, all new apps must support 64-bit". MacOS High Sierra will be the last version to support 32-bit apps.
IDE:  Lazarus, Delphi XE OS:Windows 8.1, Ubuntu

Eugene Loza

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 375
    • Decoherence Studio :)
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #84 on: June 21, 2017, 03:20:03 am »
Is it related to this issue?
 https://bugs.freepascal.org/view.php?id=21453
Sorry, I can't tell if it does. I don't have a clipboard hex analyzer... And have no idea where to get one.
I have a CLIPMAN installed in Debian+XFCE, however, it looks inactive unless launched manually. And it doesn't show # in the end.

WAIT???? WHERE DID # GO????
It was just here a week ago. I didn't change anything (just updated the OS packages)
It's no more here when I paste something.

FOUND IT.
It only appears when pasting into LibreOffice. Now I remember that was the case - I didn't think to check it.

Quote
Can you copy/paste between 2 Lazarus instances?
Everything works perfectly. (UPD: it was working prior to next step.)
As I've just found out the problem relates only to LibreOffice.

Quote
Please see also:
  http://forum.lazarus-ide.org/index.php/topic,37097.msg248196.html#msg248196
What happens if you build Lazarus with GTK_REMOVE_CLIPBOARD_NULL?
Yes, that fixed the # symobl perfectly.
LibreOffice now doesn't add # in the end.
« Last Edit: June 21, 2017, 03:31:05 am by Eugene Loza »
My games in Lazarus/CastleGameEngine:
Project Helena (TBS/RPG) http://sourceforge.net/projects/projecthelena/ (Alpha)
Fire Madness (bullet hell) https://github.com/eugeneloza/FireMadness/ (release candidate)
Decoherence: beyond Wizardry (RPG) https://github.com/eugeneloza/Mazer (just started)

Eugene Loza

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 375
    • Decoherence Studio :)
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #85 on: June 21, 2017, 03:30:05 am »
Quote
Please see also:
  http://forum.lazarus-ide.org/index.php/topic,37097.msg248196.html#msg248196
What happens if you build Lazarus with GTK_REMOVE_CLIPBOARD_NULL?
Yes, that fixed the # symobl perfectly.
LibreOffice now doesn't add # in the end.
BUT!
Now I can't copy-paste between Lazarus instances.  %)
(Just as you've suggested in the forum link)
« Last Edit: June 21, 2017, 03:32:39 am by Eugene Loza »
My games in Lazarus/CastleGameEngine:
Project Helena (TBS/RPG) http://sourceforge.net/projects/projecthelena/ (Alpha)
Fire Madness (bullet hell) https://github.com/eugeneloza/FireMadness/ (release candidate)
Decoherence: beyond Wizardry (RPG) https://github.com/eugeneloza/Mazer (just started)

jc99

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 456
    • My private Site
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #86 on: June 21, 2017, 06:54:09 am »
Hi all,
first i want to thank the whole team for this excellent piece of software.

I really like to work with it.

Now I stumbled on something, maybe It's something old, maybe something went wrong with my version ... but I could verify it with the released version:
I use the x86_64 version on win10:
I write :
Code: [Select]
{$IfOpt H-}S{$Else}PChar(S){$EndIf} ... and I set the cursor on $else then I press [Ctrl]-[Space] for the List of options
then I use the cursor-keys to set the cursor on PChar and press [Space] i get:
Code: [Select]
{$IfOpt H-}S{$Else}ElseIf(S){$EndIf}I expected the list to close or to show options about PChar but not that. Is it something new or something old ? Is it a Bug ? Will it be fixed ?
No comments ? Is it wanted that way ? Can someone confirm this behaviour ?
OS: Win XP x64, Win 7, Win 7 x64, Win 10, Win 10 x64, Suse Linux 13.2
Laz: 1.2 - 1.6.4, 1.8rc1
https://github.com/joecare99/public
'~|    /''
,_|oe \_,are

jc99

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 456
    • My private Site
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #87 on: June 21, 2017, 07:22:33 am »
Then test with trunk after revisions r55269 + r55277. They fixed issue:
 https://bugs.freepascal.org/view.php?id=31981
which was about wrong options for a docked IDE. This issue could be related. The revisions will be merged to fixes_1_8.
No it isn't, when loading lazarus default (no-AD) all AD-desktop-settings are deleted (they only should be deactivated). I don't thonk that it ever worked, so it maybe not a bug related to 1.8rc2, but would be a C.o.o.l. (see ([spoiler] scroll code to end): http://forum.lazarus.freepascal.org/index.php/topic,37229.msg249746.html#msg249746  ) if it's fixed in the 1.8 final.
I send a request to Bug-Reports accordingly.
If the given revisions do not help, then please report with steps to reproduce.
I just did.
OS: Win XP x64, Win 7, Win 7 x64, Win 10, Win 10 x64, Suse Linux 13.2
Laz: 1.2 - 1.6.4, 1.8rc1
https://github.com/joecare99/public
'~|    /''
,_|oe \_,are

Michl

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 173
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #88 on: June 21, 2017, 08:58:35 am »
Then test with trunk after revisions r55269 + r55277. They fixed issue:
 https://bugs.freepascal.org/view.php?id=31981
which was about wrong options for a docked IDE. This issue could be related. The revisions will be merged to fixes_1_8.
No it isn't, when loading lazarus default (no-AD) all AD-desktop-settings are deleted (they only should be deactivated).
I just tested the issue again. In my point of view it is working correct:

If you make changes in a undocked (default) IDE in the settings, these settings are taken to a initially docked desktop after installing package AnchorDockedDsgn. You can now make changes in this new created (default docked) desktop. The last unused (default) desktop isn't deleted and not changed (see Mainmenu -> Tools -> Desktops ...).

If you now uninstall package AnchorDockedDsgn, the previous default desktop is loaded again. The docked desktops are deleted and this is correct, as they come with the package AnchorDockedDsgn (all things that a package installs have to be removed, if the package is uninstalled).

If you later want to reuse docked settings, you have do export and import these docked desktops. Of course this is not working now (https://bugs.freepascal.org/view.php?id=29200). So the current workaround is to make a copy of your environmentoptions.xml and use it after reinstalling AnchorDockedDsgn, don't uninstall that package or adapt your divergent settings from your default desktop after package reinstalling.
Code: [Select]
type
  TLiveSelection = (lsMoney, lsChilds, lsTime);
  TLive = Array[0..1] of TLiveSelection;

Soner A.

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 167
    • My Blog
Re: Lazarus Release Candidate 2 of 1.8
« Reply #89 on: June 21, 2017, 12:27:50 pm »
Speaking of the IDE-Macros, is it right that
$(ProjOutDir) as well as $Project(OutputDir) are pointing to the Units-Output Directory, and there is no macro pointing to the Directory of the executable-binary ?
In my Opinion one of them ($Project(OutputDir))should point to the directory of the executable.
Or is there a reason why there is no macro to the executable-directory ?
I am using this in tools menu:
Project output path(exe directory):
$Path($TargetFile())

Current editorfile path:
$Path($EdFile())

Maybe they can be used in project options.
I use latest Lazarus version with fixes-svn, fpc latest official, Windows 7, All 32Bit

 

Recent

Get Lazarus at SourceForge.net. Fast, secure and Free Open Source software downloads Open Hub project report for Lazarus